U bent hier: Praktische tips Vogels Hoe houd ik de vogelkooi hygienisch en schoon?

Gerelateerde informatie

Hoe houd ik de vogelkooi hygienisch en schoon?

Het lijkt heel gemakkelijk om parkietjes, een papegaai, of andere vogels in huis te halen. Toch komt er nog best wat werk bij kijken. Lees meer over Vogels verzorgen: wat komt er bij kijken?

Een belangrijk onderdeel is de hygiëne van de vogelkooi en andere spullen waar de vogel mee in aanraking komt. Vogels zijn namelijk vatbaar voor allerlei ziektes. Bacteriën en schimmels ontstaan snel in een vuile vogelkooi. Voorkom zieke vogels en zorg voor een hygiënische, schone vogelkooi. We geven u alvast wat basistips, vraag bij twijfel uw dierenarts om verzorgingstips.

Dagelijks onderhoud vogelkooi

Afhankelijk van het soort vogel en het aantal vogels maakt u de kooi wekelijks of vaker schoon. Het is slim om uw huis goed te luchten en dagelijks even te checken of al het speelgoed heel is, de stokken nog redelijk schoon zijn en vieze etensresten even weg te halen.

Wekelijks onderhoud vogelkooi

Het echte schoonmaken van de vogelkooi is belangrijk voor de hygiëne en gezondheid van uw vogels. Doe dit iedere week, dat is lekker fris en is goed voor de vogels. Haal de vogels uit de kooi en maak alles goed schoon met heet water: de voerbakken, stokken, speelgoed en de bodem van de kooi (bodembedekking vervangen). Gebruik een (afwas)borstel en doek speciaal voor de vogelkooi. Schoonmaakmiddel is niet aan te raden.

Grote schoonmaakbeurt vogelkooi

Het kan voorkomen dat de vogelkooi en toebehoren eens grondig gereinigd/gedesinfecteerd moeten worden. Citronella of biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel wordt vaak aangeraden. Doe dit bijvoorbeeld als een vogel is gestorven en u de kooi schoonmaakt.

Klachten bij vogels door slechte verzorging

Helaas kunnen vogels snel ziek worden als de hygiëne te wensen over laat. Soms moet de vogel hiervoor naar de dierenarts. Erg vervelend en daarnaast ook nog eens kostbaar. Voorkom problemen en zorg voor een fijne, schone vogelkooi. Lees meer over Klachten bij vogels of zoek direct een Dierenarts bij u in de buurt