U bent hier: Praktische tips Vogels Nagels knippen kanarie

Gerelateerde informatie

Nagels knippen kanarie

Nagels knippen kanarie; wat is het?

Nagels knippen kanarieNagels knippen is voor onszelf erg vanzelfsprekend. Maar heeft u er wel eens bij nagedacht dat het ook nodig kan zijn om de nagels van uw kanarie te knippen? In principe geldt dat de nagels van uw kanarie vanzelf slijten. Ze slijten aan de bodem van de kooi of volière of door de zitstok. Ook bepaalde speeltjes kunnen hier een bijdrage aan leveren. Maar als de nagels van uw kanarie niet of onvoldoende slijten, dan is het belangrijk dat u ingrijpt. Gelukkig kunnen de nagels van uw kanarie eenvoudig geknipt worden met een speciaal schaartje.

Nagels knippen kanarie; waarom moet het?

Er zijn verschillende redenen waarom de nagels van een kanarie niet of onvoldoende slijten. Een ‘verkeerde’ zitstok is een voorbeeld van één van die redenen. Als uw kanarie te lange heeft, dan kunnen er verschillende problemen ontstaan. Zo kan uw kanarie ergens achter blijven haken met alle gevolgen van dien. Ook kan de vogel zichzelf verwonden door de lange nagels. Wil een mannetje een pop bevruchten terwijl hij te lange nagels heeft? Dan zorgt dit voor problemen bij beide kanaries. Te lange nagels kunnen eveneens schade veroorzaken aan eieren.

Nagels knippen kanarie; hoe doet u het?

U heeft gemerkt dat de nagels van uw kanarie te lang zijn en u wilt ze zelf knippen. Maar hoe doet u dit? Bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak kunt u speciale nagelschaartjes krijgen voor vogels. Gebruik altijd een speciaal schaartje! Vervolgens pakt u een pootje tussen duim en wijsvinger vast. Knip de nagels met uw andere hand. Wat belangrijk is om te weten, is dat de nagel bestaat uit twee delen: een levend deel en een dood deel. Alleen het dode deel moet geknipt worden. Het levende deel van de nagel is roze en er loopt bloed doorheen. Als u de nagel van uw kanarie onder een fel licht knipt, ziet u duidelijk wat het levende deel van de nagel is. Knip nooit te veel van de nagel af; zorg dat er altijd een gedeelte dode nagel overblijft. Knipt u in het levende deel van de nagel, dan ontstaat er een bloeding. Durft u de nagels van uw kanarie niet zelf te knippen, dan kan een dierenarts dit voor u doen.

Nagels knippen kanarie? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw kanarie last van te lange nagels? En vindt u het spannend om de nagels zelf te knippen? Neem dan contact op met een dierenarts of dierenkliniek in de buurt. De dierenarts kan de nagels voor u knippen. Ook kan hij het voordoen zodat u het een volgende keer zelf kunt doen. Tips hoe u te lange nagels bij uw kanarie kunt voorkomen kunt u ook van uw dierenarts krijgen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering