U bent hier: Praktische tips Vogels Nagels knippen papegaai

Gerelateerde informatie

Nagels knippen papegaai

Nagels knippen papegaai; wat is het?

Nagels knippen papegaaiLiefhebbers van papegaaien weten er alles van; soms kunnen de nagels van uw papegaai pijnlijk lang worden. U voelt dit maar al te goed als uw papegaai bijvoorbeeld op uw schouder zit. Vervelend voor u, maar natuurlijk nog vervelender voor uw papegaai. Uw dier kan namelijk veel last hebben van te lange nagels. Zo kan hij blijven haken aan de nagels, maar zichzelf of anderen ook verwonden.
In principe slijten de nagels van een papegaai vanzelf. Maar als uw dier bijvoorbeeld geen goede zitstok heeft (vaak is de zitstok dan te dun), dan kunnen zijn nagels te lang worden. Gelukkig kunnen nagels eenvoudig geknipt worden. U kunt dit zelf doen, maar natuurlijk ook overlaten aan uw dierenarts.

Nagels knippen papegaai; waarom moet het?

Lange nagels kunnen er voor zorgen dat uw papegaai blijft haken achter voorwerpen in zijn kooi met alle gevolgen van dien. Ook kan hij zichzelf en anderen verwonden. Mocht u een mannetjes papegaai hebben en willen fokken, dan kunnen de lange nagels voor problemen zorgen tijdens de bevruchting.

Nagels knippen papegaai; hoe doet u het?

U kunt de nagels van uw papegaai zelf knippen als u dit aan durft. Het is daarbij wel heel belangrijk dat u gebruik maakt van het juiste ‘materiaal’. Bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak zijn speciale nagelknippers te koop. Ook een vijltje kan handig zijn voor het afvijlen van de scherpe puntjes. Zorg er daarnaast voor dat u een felle lamp bij de hand heeft. Hiermee kunt u zien welk deel van de nagel levend en welk deel dood is. Door het levende gedeelte van de nagel loopt bloed. Uw papegaai heeft gevoel in dit gedeelte van de nagel. Ook verschilt de kleur van het dode gedeelte. Als u het pootje van uw papegaai tegen het licht houdt, ziet u wat het dode deel is. U kunt hier voorzichtig een stukje afknippen. Knipt u toch in het levende deel van de nagel, dan begint de nagel te bloeden. Het kan handig zijn om de nagels van de papegaai eerst door uw dierenarts te laten knippen. Kijk dan goed mee zodat u precies weet wat u moet doen. Natuurlijk kunt u het knippen van de nagels ook altijd aan de dierenarts overlaten.

Nagels knippen papegaai? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Zijn de nagels van uw papegaai te lang? En durft u ze niet zelf te knippen? Uw dierenarts kan u laten zien hoe u de nagels van uw papegaai moet knippen. Daarbij kan de dierenarts tips voor thuis geven om lange nagels bij uw papegaai te voorkomen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering