U bent hier: Praktische tips Vogels Verzorging van vogels tijdens de ruiperiode

Gerelateerde informatie

Verzorging van vogels tijdens de ruiperiode

Rui bij vogels_Zoekdierenarts.nlDe ruiperiode speelt zich meestal af bij sterke temperatuurswisselingen, bijvoorbeeld in het voor- en najaar. Alle siervogels komen in de rui. Voor een goed verlopende ruiperiode is het belangrijk om je vogel rust te gunnen en wat afleiding te geven. Zorg daarnaast voor uitgebalanceerde voeding met extra voedingsstoffen die uw vogel in deze veeleisende periode nodig heeft. Zo blijft de vogel fit en komt deze gezond de ruiperiode door.

Wat is rui?

Tijdens de rui wordt het hele verendek vervangen, zowel de pennen als de dekveren worden vernieuwd. Bij veel vogels duurt de rui ongeveer 6-7 weken.  Vogels ruien meestal twee keer per jaar. De eerste ruiperiode vindt in de lente plaats en de tweede eind juli, begin augustus. Sterke temperatuurswisselingen, maar ook stress kunnen de rui in gang zetten. Tijdens deze periode werkt de stofwisseling volop. Het kost uw vogel veel energie om zijn veren te vernieuwen. Het is daarom belangrijk om de vogel rust te gunnen en stress te vermijden. Om problemen tijdens de ruiperiode te voorkomen moet de voeding en de huisvesting het hele jaar door goed zijn.

Hoe verzorgt u uw vogel tijdens de rui?

Let er op dat het water van het vogelbad dagelijks vervangen wordt zodat de vogel op elk moment van de dag een bad kan nemen. Tijdens de rui is de vogel gevoeliger voor ziekten en heeft meer zorg nodig. Het is dan ook tijdens deze periode belangrijk om de gezondheid van uw vogel in de gaten te houden. Zorg voor wat extra afleiding in de kooi door (nieuw) speelgoed of een knabbelstaafje.

Goede voeding zorgt voor een mooi verenkleed

Door de vorming van nieuwe veren hebben vogels extra behoefte aan dierlijke eiwitten. U kunt uw vogel tijdens de rui dan ook helpen door ze extra dierlijke eiwitten te geven. Wanneer er iets ontbreekt aan het voer zie je dit terug in het nieuwe verenkleed: afwijkingen bij de vorming van de nieuwe pennen en een mindere verenkwaliteit. De pennen hebben dan bijvoorbeeld een onderbreking (groeistrepen) en de veren glanzen minder. Tekorten kunnen er ook voor zorgen dat de vogel langer in de rui zit dan normaal. Het dagelijks natsproeien van de vogels bijvoorbeeld met een plantenspuit helpt de rui bevorderen.

Is uw vogel in de rui? Vraag om advies bij uw dierenarts of dierenkliniek

Als uw vogel in de rui is kunt u natuurlijk voor meer informatie over de verzorging in deze periode  naar een dierenarts of dierenkliniek gaan. Vind hier een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten