U bent hier: Service Nieuws Oververhitting bij huisdieren

Oververhitting bij huisdieren

In de zomerperiode zien we het steeds vaker: huisdieren die oververhit bij een dierenarts gebracht worden. Baasjes weten vaak niet dat huisdieren sneller oververhit raken dan zij zelf. Een buitentemperatuur van 20 graden Celsius kan al gevaarlijk zijn voor onze dieren.  

Als wij het warm hebben dan gaat ons lichaam zweten om de temperatuur omlaag te brengen. Onze huisdieren hebben echter geen zweetklieren. Dit betekent dat zij de warmte minder goed kwijt kunnen. Uw huisdier moet hijgen om de warmte enigszins te verliezen. Dit lukt helaas niet altijd waardoor de lichaamstemperatuur van uw huisdier enorm hoog op kan lopen. Uw huisdier is oververhit wanneer de lichaamstemperatuur richting de 42 graden gaat.

Verschijnselen oververhitting

Oververhitting is erg gevaarlijk voor een huisdier. Als u oververhitting vermoedt kunt u het beste letten op het gedrag van uw huisdier. Huisdieren worden sloom, gaan in een hoekje liggen en hijgen. Honden krijgen vaak een paarse tong. Ziet u deze verschijnselen bij uw huisdier? Dan moet u meteen actie ondernemen. Leg uw dier op een natte handdoek en maak zijn vacht nat met een spons. Gebruik geen koud water maar lauw warm. Drinkwater is van levensbelang.

Voldoende drinkwater en schaduw

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg er daarom altijd voor dat uw huisdier in de zomer voldoende drinkwater tot zijn beschikking heeft. Daarnaast moet een huisdier niet in de volle zon verblijven. Plaats een hok in de schaduw en sluit uw huisdier niet op in een kleine ruimte. Mocht uw huisdier toch oververhit raken en maakt u zich zorgen? Dan kunt u meteen contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt.  13-08-2013 15:25
Terug naar nieuwsoverzicht