U bent hier: Service Nieuws 100 zoogdieren geschikt volgens huisdierenlijst

100 zoogdieren geschikt volgens huisdierenlijst

Over het opstellen ervan werd al 20 jaar gesproken, maar het is nu echt zover. Vanaf 1 februari 2015 is er een huisdierenlijst, de zogenaamde positieflijst zoogdieren, beschikbaar. Het ministerie van Economische Zaken liet wetenschappelijk onderzoek doen naar allerlei dieren. Het resultaat: een lijst met 100 goedgekeurde huisdieren.

Er worden op het moment zo'n 300 verschillende diersoorten als huisdier gehouden in Nederland. Een heel aantal hiervan kunnen aantoonbaar niet goed als huisdier dienen. Met de huisdierenlijst stelt het ministerie hier paal en perk aan, aldus staatssecretaris Dijkema.

200 dieren afgekeurd

Er zijn dus 200 dieren die niet langer als huisdier mogen leven in ons land. Dit omdat ze bijvoorbeeld onvoldoende leefruimte krijgen of niet goed huisdierenlijstverzorgd kunnen worden. Heeft u een dier dat niet langer gehouden mag worden? Dan geldt er een overgangsregeling; het dier mag u wel houden tot het overlijdt, maar u mag er niet mee fokken.

100 goedkeurde zoogdieren

Er blijft dus een huisdierenlijst over met voorlopig 100 goedgekeurde huisdieren. Een aantal dieren zijn nog niet onderzocht, dus de lijst kan nog uitgebreid worden. Voor sommige huisdieren zijn de regels aangescherpt; u mag ze als huisdier houden als u aan strikte voorwaarden voldoet.

 

[Bron: www.nrc.nl en www.blikopnieuws.nl]03-02-2015 11:45
Terug naar nieuwsoverzicht