U bent hier: Service Nieuws Cavia's kunnen niet zweten maar wel zwemmen

Cavia's kunnen niet zweten maar wel zwemmen

Een cavia kan niet zweten maar wel zwemmenOok in de zomer wilt u natuurlijk uw cavia goed verzorgen. Maar de warmte kan wat problemen bij de cavia teweegbrengen. We hebben wat tips op een rij gezet zodat u en uw cavia het hoofd koel houden deze zomer.

Een cavia kan niet zweten

De cavia kan niet zweten zoals de mens. Hij heeft geen zweetklieren op zijn lichaam, alleen aan de onderkant van zijn voetzolen. Die zijn helaas niet voldoende om hem af te koelen als hij het te warm heeft. Daarom heeft de cavia nog een andere manier om warmte af te voeren nl. via zijn oren. Warm bloed gaat naar zijn oren dat vervolgens, omdat zijn oren onbehaard zijn, afkoelt. Het afgekoelde bloed gaat zijn lichaam weer in en koelt zo zijn lichaam. Jammer dat de cavia maar kleine oren heeft waardoor zijn lichaam niet genoeg afkoelt. Daarom kunnen cavia's het snel te heet krijgen en mag hij nooit in de volle zon neergezet worden. Let altijd op de temperatuur want ook in de schaduw kan het snel te warm worden.

Meet de temperatuur in en rond de kooi

Vraagt u zich wel eens af hoe warm het in het  caviaverblijf is? Vaak weet u wel ongeveer hoe warm het is, maar niet helemaal. Om hier achter te komen zet u naast of in de kooi van de cavia een thermometer. Zorg er wel voor dat hij er niet aan kan knagen. Zo weet u exact hoe warm het bij de kooi is!

De plaats van de caviakooi

Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte. Vanaf 30 graden, een hittegolf, kunnen cavia's zelfs sterven van de hitte en vanaf 25 graden kunnen ze al ernstig last krijgen van de warmte.

Plaats de cavia niet in de zon!

Zoek tijdens warme dagen altijd de koelste plek uit in huis. De kooi mag so wie so nooit in de zon staan, ook niet gedeeltelijk. Ook achter glas kan de temperatuur snel oplopen, zorg er dan ook voor dat als uw cavia voor een raam staat dat er voldoende schaduw in de kooi is en dat de luchttemperatuur niet te hoog wordt. Het beste is om de kooi dan tijdelijk een koele plek te geven.

En dan ..... zwemmen!

Alle cavia's kunnen zwemmen, maar niet iedere cavia vindt het leuk. Om dit uit te proberen kunt u een ondiepe bak water in de kooi zetten, sommige cavia's vinden het lekker om pootje te baden. Zorg ervoor dat ze zelf in en uit het water kunnen komen, de bak moet niet te diep zijn en plaats eventueel een plankje. Houd er rekening mee dat cavia's kunnen schrikken. Ze moeten dan makkelijk uit het water kunnen komen.

Meer weten over cavia's? Bekijk dan de pagina's die gaan over caviaverzorging en wat cavia's zoal eten.

Bekijk hieronder het filmpje van een zwemmende cavia.13-06-2014 17:28
Terug naar nieuwsoverzicht