U bent hier: Service Nieuws De meeste hamsters leven graag alleen

De meeste hamsters leven graag alleen

Hoe leven hamsters eigenlijk?Veel kinderen hebben een hamster als huisdier.  Met hun bolle wangen, zachte vachtje en korte pootjes ziet de hamster er heel aaibaar uit en ze worden over het algemeen vrij tam. Maar weten we eigenlijk wel voldoende over deze kleine knaagdiertjes? 

Solitair of in groepsverband leven

Over het algemeen komen we in Nederland vijf verschillende hamstersoorten tegen. De meeste van deze soorten leven in de natuur alleen (solitair). Behalve in paartijd, dan zoeken de hamsters elkaar op. Vraag daarom bij aanschaf van een hamster welke soort u koopt en als u meer hamsters wilt houden of deze in groepsverband kan leven. Hieronder leest u welke hamsters solitair leven en welke samen kunnen leven.

Syrische hamster (goudhamster) - leeft solitair
Chinese hamster - leeft solitair
Russische hamster - kan in groepsverband leven
Campbelli hamster - kan in groepsverband leven
Roborovski hamster - kan in groepsverband leven

Voor de hamstersoorten die samen kunnen leven geldt altijd dat je ze goed in de gaten moet houden, ze kunnen soms agressief naar elkaar zijn en in enkele gevallen elkaar doodbijten.

De hamster heeft veel ruimte en lichaamsbeweging nodig

Mocht u er toch voor kiezen meer hamsters in een kooi te houden, zorg er dan voor dat u de diertjes uit één nest haalt en bij elkaar zet als ze nog jong zijn. Verder moet u ervoor zorgen dat beide diertjes een huisje hebben of kunnen bouwen, er moet dus genoeg ruimte zijn in de kooi. Zet nooit zomaar een nieuwe hamster bij uw hamster in de kooi. Hamsters hebben veel lichaamsbeweging nodig, geef ze veel speelgoed dat u regelmatig wisselt, zo zullen de hamsters zich niet snel vervelen.

Overdag slapen, 's nachts actief

Hamsters zijn nachtdieren en brengen de dag grotendeels slapend door in een holletje of nestje dat ze zelf van krantensnippers, zaagsel of hooi bouwen. Watten van puur katoen zijn minder aan te raden omdat hamsters hier in kunnen stikken. Hamsters die meestal overdag slapen worden niet graag gewekt. Het wakker maken van een slapende hamster heeft zelfs een negatief effecht op de levensduur en het gedrag van het diertje.10-02-2014 17:10
Terug naar nieuwsoverzicht