U bent hier: Service Nieuws Honden verplicht chippen

Honden verplicht chippen

Hondenbezitters zouden hun hond verplicht moeten laten chippen. Dat is de mening van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), zo meldt het Nederlands Dagblad. De Raad van State denkt echter dat het verplichten van de chips in strijdt is met de Europese wet- en regelgeving.

 

Vanaf volgend voorjaar zou de chip voor honden verplicht moeten zijn volgens de staatssecretaris. De chip maakt het mogelijk om een hond op te sporen en verbetert het welzijn van de dieren. Ook zouden zo misstanden in de fokkerij en hondenhandel minder moeten worden.

 

De Raad van State is van mening dat de verplichte chip niet mag. Zij denkt dat de chip in strijd is met de regels voor vrij verkeer van goederen en diensten en met de Europese verordening over huisdieren. Bleker denkt dat het invoeren van de verplichte chip de Europese regels juist versterkt. Nu is alleen een vaccinatiepaspoort verplicht, straks zijn honden en eigenaars op te sporen terwijl dit nu niet mogelijk is.

 

Een volgende kanttekening van de Raad van State is dat de kosten en de nieuwe administratie niet opwegen tegen de voordelen. De staatssecretaris benoemt dat 70 procent van de honden nu al gechipt is en dat de kosten niet veel hoger zullen worden. Een chip kost maar een paar tientjes, dit is volgens gem niks in vergelijking met de levenslange kosten die een hond met zich meebrengt. Bleker denkt dat de kosten en de tijdsinvesteringen reuze meevallen.

 

Het voorstel van de staatsecretaris van Landbouw ligt nu bij de Tweede Kamer. 14-09-2012 20:45
Terug naar nieuwsoverzicht