U bent hier: Service Nieuws Hondenbrein reageert hetzelfde op taal als menselijk brein

Hondenbrein reageert hetzelfde op taal als menselijk brein

Interessante feiten kwamen naar voren uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het brein van honden reageert waarschijnlijk net zo op gesproken taal als het menselijk brein.

Honden verwerken de betekenis van commando's met hun linkerhersenhelft, maar nemen de emoties van gesproken boodschappen vooral op met de rechterhelft van hun brein. Net als mensen lijken ze betekenisvolle klanken dus onmiddellijk te herkennen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sussex in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.Hondennieuws

Hersenen van de viervoeters

Tijdens het onderzoek kregen de honden gesproken commando’s door luidsprekers aangeboden. Deze luidsprekers stonden tegenover ze opgesteld. De onderzoekers bekeken naar welke kant de honden hun hoofd draaiden. ZO kunnen ze bepalen welke hersenhelft het meest actief was.

En wat bleek? Bij monotone opnames met betekenisvolle woorden, draaiden ze hun hoofd vaak naar rechts. Dat is volgens wetenschappers een teken dat de linkerhersenhelft actief is.

Wanneer de honden boodschappen te horen kregen met gebrabbel zonder betekenis dat op emotionele toon werd uitgesproken, draaiden ze hun hoofd vaker naar links. Dat zou dus betekenen dat bij het horen van emotionele klanken hun rechterhersenhelft vooral actief was.     

Dat het brein van honden dus vergelijkbaar reageert met dat van ons, laat volgens de wetenschappers zien dat honden betekenisvolle klanken herkennen. De ontdekking zegt niets over de mate waarin de dieren menselijke spraak kunnen verstaan.

[Bron: Nu.nl en Current Biology]

 04-12-2014 10:51
Terug naar nieuwsoverzicht