U bent hier: Service Nieuws Hormonen steken kop op tijdens Valentijnsdag

Hormonen steken kop op tijdens Valentijnsdag

Anders dan mensen, kennen dieren geen ‘Valentijnsgevoel’. Wel is dit de tijd van het jaar dat huisdieren op liefdespad gaan. De dagen worden langer en de hormonen spelen op. Castratie of sterilisatie van uw hond of kat kan helpen om ongewenste nestjes en ongewenst gedrag te voorkomen.

Castratie is het verwijderen van de zaadballen bij een mannetje. Sterilisatie is het verwijderen van de eierstokken bij een vrouwtjesdier. Soms wordt ook de baarmoeder verwijderd bij een vrouwtjesdier. Vraag dit goed na bij uw dierenarts voordat u uw huisdier laat steriliseren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen. Castratie en sterilisatie zorgt ervoor dat uw huisdier minder last heeft van hormonen. Deze medische ingreep voorkomt niet alleen ongewenste puppy’s of kittens maar ook gezondheidsproblemen.

zwerfgedrag bij een kater

Na sterilisatie heeft uw huisdier minder risico op melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Ongewenst gedrag dat u kunt tegen gaan met een castratie is het zwerfgedrag bij een kater. Uw kater heeft minder behoefte om op pad te gaan en zal zeker minder vechten met andere katers. Ook kan sproeigedrag voorkomen worden door een kater op tijd te castreren. Gecastreerde reuen lopen minder vaak weg doordat ze niet meer achter loopse teefjes aan willen. Ook vermindert de agressiviteit naar andere reuen.

Aanleg om dik te worden

Eenmaal gecastreerd of gesteriliseerd hebben huisdieren aanleg om dik te worden. Ze willen meer eten maar verbranden minder. Dit komt doordat de remming van het hongercentrum niet meer werkt en door het verminderen van hormonen. Het is verstandig hier rekening mee te houden door bijvoorbeeld speciaal voer te gebruiken en te letten op de hoeveelheid.

Meer informatie castratie en sterilisatie

Wilt u meer weten over de castratie of sterilisatie van uw huisdier? Kijk dan eens bij castratie of sterilisatie bij honden en sterilisatie of castratie bij katten. Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt.30-05-2013 22:20
Terug naar nieuwsoverzicht