U bent hier: Service Nieuws Huisdieren uitkomst voor psychische en lichamelijke klachten

Huisdieren uitkomst voor psychische en lichamelijke klachten

Mensen met een huisdier zijn gelukkiger dan mensen zonder hond of kat. Dat is de conclusie van het onderzoek van Nienke Endenburg dat zij deed voor de faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht. De GZ-psycholoog onderzocht de invloed van huisdieren op de psychische en lichamelijke gezondheid van mensen.

 

De mate waarin een baasje zich hecht aan zijn huisdier, heeft een bijzonder effect op  de gezondheid van de eigenaar. Endenburg schrijft in haar onderzoek dat mensen die erg gehecht zijn aan hun hond minder vaak medicijnen gebruiken of naar een psycholoog gaan. Daarnaast blijkt dat hondenbezitters zich minder vaak ziek melden. Bij katteneigenaren is dit niet het geval. Dit kan komen doordat mensen die voor een kat kiezen vaker een chronische ziekte hebben waardoor ze aan huis gekluisterd zijn. 

 

De medische pluspunten komen overduidelijk naar voren uit het onderzoek. Naast het positieve medische effect, leveren huisdieren ook een positieve bijdrage aan het verlagen van de ziektekosten. Een bijzondere uitkomst voor ziektekostenverzekeraars in deze tijd van financiële crisis.

 

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van het veertig jarig jubileum van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG). GZ-psycholoog Endenburg heeft voor haar onderzoek gebruik gemaakt van een internetenquête. De enquête is ingevuld door 248 mensen met een hond of kat en 208 mensen zonder huisdier.

 04-10-2012 20:34
Terug naar nieuwsoverzicht