U bent hier: Service Nieuws Huisdierenzorg in verzorgingshuizen moet beter

Huisdierenzorg in verzorgingshuizen moet beter

De zorg voor huisdieren in verzorgingshuizen is vaak bedroevend slecht. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Landelijke InformatieCentrum  Gezelschapsdieren (LICG). Het LICG deed recent onderzoek naar de zorg voor huisdieren in instellingen.

 

Steeds meer zorginstellingen laten toe dat mensen hun huisdier meenemen. Uit het onderzoek van de LICG blijkt dat driekwart van de zorginstellingen huisdieren toelaten. En dat is best logisch aangezien huisdieren de eenzaamheid verminderen  en zorgen dat mensen langer alert blijven. Ook werkt de aanwezigheid van een huisdier stress verlagend.

 

Maar uit het onderzoek blijkt dat de verantwoordelijkheid voor de huisdieren meestal geheel bij de eigenaar ligt. Hun lichamelijke en psychische conditie gaan vaak achteruit waardoor ze de zorg voor een huisdier niet voldoende kunnen dragen. De hygiëne van de huisdieren is vaak slecht waardoor ouderen met een lage weerstand zelf gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Daarnaast staat meestal niet vast waar het huisdier terecht kan als de bewoner niet meer voor hem kan zorgen. Het gevolg is dat het huisdier soms aan zijn lot overgelaten wordt.

 

Het onderzoek geeft tips en adviezen aan zorginstellingen om de huisdierenzorg te verbeteren. Zo wordt aangeraden om een externe dierenverzorger regelmatig controles te laten doen. Zo kunnen bewoners herinnerd worden aan periodieke inentingen of dierenartsbezoeken. Het LICG zegt ook dat iedere zorginstelling een huisdierencontract zou moeten hebben. U kunt een voorbeeld  van een huisdierencontract downloaden op: www.licg.nl.22-10-2012 20:52
Terug naar nieuwsoverzicht