U bent hier: Service Nieuws Huiskat staat nog dicht bij wilde kat

Huiskat staat nog dicht bij wilde kat

Denken wij dat onze huiskat volledig tam en gedomesticeerd is, maar niks blijkt minder waar. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze kat genetisch gezien maar weinig van wilde katten verschilt.

De DNA-volgorde van huiskatten is maar op enkele plekken veranderd, sinds de domesticatie van de dieren negenduizend jaar geleden begon.

De genen van gedomesticeerde katten die duidelijk verschillen van hun wilde soortgenoten zorgen vermoedelijk voor een specifieke vachtkleur, verminderde angst en een versterkt beloningsysteem in de hersenen.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Wilde kat

Honden al wel meer gedomesticeerd

De onderzoekers zijn na onderzoek enthousiast over het resultaat: "We geloven dat we het eerste bewijs hebben gevonden dat laat zien dat gedomesticeerde katten nog dicht bij wilde katten staan", verklaart hoofdonderzoeker Wes Warren.

Volgens hem zijn katten in tegenstelling tot honden nog maar half gedomesticeerd. Dit is wel verklaarbaar. De domesticatie van katten duurt nog maar negenduizend jaar, terwijl honden bijvoorbeeld al dertigduizend jaar door mensen worden gehouden.

Kat beschermt oogst

Mensen gingen vermoedelijk katten houden om knaagdieren te bestrijden die de oogst aanvraten. "Ze zorgden ervoor dat de dieren in hun buurt bleven door ze beloningen te geven in de vorm van voedsel", aldus Warren.  

Hierdoor werden voornamelijk katten geselecteerd die gevoelig waren voor beloningen en weinig angst kenden voor mensen.

"Dat was waarschijnlijk de reden dat de DNA-volgorde van de eerste generaties huiskatten begon te veranderen", aldus Warren.

[Bron: Nu.nl}13-11-2014 10:32
Terug naar nieuwsoverzicht