U bent hier: Service Nieuws Kat vloeibaar of vast?

Kat vloeibaar of vast?

Dat vroeg de Franse Marc-Antoine Fardin zichzelf af. Hij ging op onderzoek uit, kwam tot de conclusie dat katten het allebei kunnen zijn en won er een Ig Nobelprijs mee.

"Die je uitspreekt als 'ich nobelprijs'", vertelt Kees Moeliker. "Dat is een woordgrapje want als je de spatie weghaalt en het in het Engels uitspreekt krijg je 'ignobel' wat staat voor laag of gewoontjes." 

Onderzoek met een lach

De prijzen zijn bedoeld voor wetenschappelijke onderzoeken die je eerst laten lachen, maar je dan aan het denken zetten. De vraag of katten vast of vloeibaar zijn is namelijk wel een serieuze. 

"Er is een wetenschapsveld dat zich bezighoudt met de vraag of iets vloeibaar is of vast", vertelt Moeliker. "Deze Franse natuurkundige heeft het probleem op een humoristische wijze benaderd. Het is out-of-the-boxdenken."

Katten zijn vloeibaar én vast

Vloeistoffen zijn belangrijk, want zonder vloeistoffen zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Maar wanneer is iets vloeibaar? Daar zijn wiskundige formules voor die Marc-Antoine Fardin heeft toegepast op katten.

Daarmee stelt hij in zijn onderzoek dat katten zowel vloeibaar als vast kunnen zijn. Dat komt doordat katten de vorm van de bak aannemen waarin ze liggen, een voorwaarde voor een vloeistof. Maar katten kunnen ook een vaste vorm hebben, bijvoorbeeld als ze gewoon rondlopen. 

In zijn onderzoekspaper onderbouwt Fardin zijn stelling met wiskundige formules en een reeks plaatjes van katten die de vorm van glazen schalen en vazen aannemen.

vloeibare kat

Bron: NOS.nl18-09-2017 12:57
Terug naar nieuwsoverzicht