U bent hier: Service Nieuws Nieuwsbrief Juni 2013

Nieuwsbrief Juni 2013

Waterpret met uw hond!

De zomer komt er aan! Sommige honden vinden het heerlijk om te zwemmen, andere honden niet. Wilt u voor het eerst met uw hond gaan zwemmen? Doe dan uw hond dan een tuig aan en maak hier een lange lijn aan vast. Zo kunt u het zwemmen veilig uitproberen. Kies altijd voor rustig water, niet te veel stroming, dit kan verraderlijk zijn. Let bij stilstaand water altijd op voor blauwalg. Dit is niet alleen giftig voor mensen, maar ook voor honden. Wilt u uw hond in zee laten zwemmen? Voorkom dan dat uw hond zeewater binnen krijgt, dit kan een zoutvergiftiging veroorzaken. Bij elk contact met water, niet alleen zwemmen maar ook het drinken van water uit de sloot bestaat er een risico op besmetting met de Ziekte van Weil. Ratten en muizen dragen de ziekte bij zich zonder ziek te worden. Via hun urine besmetten zij het oppervlakte water. Als honden gaan zwemmen of drinken van stilstaand water kunnen ze geïnfecteerd raken. De ziekte van Weil veroorzaakt ernstige aantasting van nieren en lever. Uw hond kan hieraan overlijden. Ook mensen kunnen (via de hond) geïnfecteerd raken met deze bacterie. Gelukkig kan u de ziekte van Weil voorkomen bij uw hond door hem te laten vaccineren. Spoel uw hond na het zwemmen thuis altijd even goed af met schoon water om huidirritatie te voorkomen.

Diarree bij konijnen, een probleem waar u snel bij moet zijn!

Diarree bij konijnen wordt vaak veroorzaakt door te weinig vezels in de voeding. De volgende vraag is dan natuurlijk: Hoe ziet de juiste voeding voor een konijn er dan wel uit? Maximaal 20 gram pellets per kg lichaamsgewicht per dag Kleine portie groenvoer, zoals 1 blaadje witlof of 1 stukje wortel Onbeperkt hooi Vers water Als uw konijn last heeft van diarree, kunt u hem zelfs gedurende een aantal dagen alleen maar hooi geven. Vertoont uw konijn ook andere ziekteverschijnselen, blijft de diarree aanhouden of stopt hij met eten? Maak dan direct een afspraak bij uw dierenarts. Nu het warmer wordt kan diarree bij konijnen nog meer problemen geven! Dunne ontlasting kan aan de anus van het konijn blijven hangen. Dit trekt vliegen aan, die hier hun eitjes leggen. Na een paar dagen ontwikkelen deze eitjes zich tot maden. U kunt zich voorstellen dat dit hele nare gevolgen kan hebben! Ziet u maden rond de anus van uw konijn? Bel dan direct uw dierenarts!

Hotspot!

Katten en honden hebben vaak de neiging wondjes schoon te likken. De mond van uw huisdier is echter nooit helemaal schoon. Uw dier kan dus juist bacteriën in de wond brengen. Soms likken of krabben honden en katten zoveel op 1 plek dat er een grote rode, natte plek ontstaat. Dit wordt een hotspot genoemd. Wat kunt u zelf doen? Scheer of knip (voorzichtig!) de vacht rondom de hotspot zodat er lucht bij kan. Houd de plek droog. En voorkom krabben en bijten. Gaat het niet beter, neem dan contact op met uw dierenarts.

Wist u dat?06-06-2013 13:25
Terug naar nieuwsoverzicht