U bent hier: Service Nieuws Nieuwsbrief Zoekdierenarts Juli 2013

Nieuwsbrief Zoekdierenarts Juli 2013

Oververhit!

Wist u dat honden en katten geen zweetklieren over het hele lichaam hebben, maar alleen onder de voetzolen? Daarnaast kunnen ze ook warmte kwijt door hijgen.  Honden met korte neuzen hebben door hun lichaamsbouw nog meer moeite met  het afvoeren van warmte. Omdat dieren maar beperkte mogelijkheden hebben om warmte af te voeren, komt oververhitting op warme dagen regelmatig voor!  Oververhitting kan zelfs shock veroorzaken en uiteindelijk tot de dood lijden.

Wat merkt u als uw dier oververhit raakt?

Uw dier krijgt een snelle, oppervlakkige ademhaling en houdt de bek open.  Hij is erg sloom en reageert minder op u en de omgeving.  U kan zelf de temperatuur van uw hond meten door een gewone thermometer in de anus te brengen met een druppel olie als glijmiddel. De normale temperatuur van de hond ligt tussen 38 en 39 graden.  Bij oververhitting kan de temperatuur oplopen tot wel 42 graden celsius!

Tips om oververhitting te voorkomen:

Een schoon gebit, van groot belang!

Honden en katten vormen net als mensen door de jaren heen tandplaque en tandsteen op tanden en kiezen.  Als dit erger en erger wordt ontstaan er ontstekingen in de bek. Dit geeft pijn bij het eten en bacteriegroei in de bek. Deze bacteriën uit in bek kunnen gaan circuleren door het lichaam en kunnen ontstekingen geven in de nieren en op de hartkleppen. Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Maar hoe? Zorg dat uw hond of kat goed moet kauwen op het voer. Geef dus niet alleen maar blikvoer, dit plakt tussen de tanden en geeft meer tandaanslag. Geef uw hond of kat bij voorkeur harde brokken.  Als het u lukt, is tanden poetsen de allerbeste manier om het gebit schoon te houden. Tweemaal per week met een hondentandenborstel of vingertandenborstel. Gebruik geen tandpasta voor mensen, maar alleen water of hondentandpasta.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Niet iedere kat let even goed op met oversteken. Aanrijdingen komen helaas nog al eens voor.  
Ziet u het gebeuren?  Blijf zelf vooral rustig. Let goed op het verkeer en probeer uw kat zo voorzichtig mogelijk op een veilige plek te leggen. Het is het beste de kat daarbij zo min mogelijk te bewegen door hem bijvoorbeeld op een plankje te leggen.
Bel de dierenarts of dierenambulance. Zelfs  als de kat ogenschijnlijk geen klachten heeft net na de aanrijding, is het toch verstandig om de kat door een dierenarts te laten onderzoeken.
Niet alle problemen die door aanrijdingen kunnen ontstaan zijn duidelijk aan de buitenkant zichtbaar. Problemen die vaak voorkomen na een aanrijding zijn bijvoorbeeld: Botbreuken, ademhalingproblemen  door bijvoorbeeld een klaplong, een gescheurd middenrif, bekkenbreuken of een gescheurde urineblaas.
Als uw kat geluk heeft gehad, is er geen sprake van de genoemde problemen.  Bijna alle katten hebben de dagen erna flinke spierpijn! Geef ze dus rust en overleg met uw dierenarts over pijnstilling. En dan maar hopen dat uw kat in het vervolg beter oplet!

Wist u dat…………?25-09-2013 09:11
Terug naar nieuwsoverzicht