U bent hier: Service Nieuws Plast uw kat naast de bak?

Plast uw kat naast de bak?

Plast uw kat naast de bak?

Plast uw kat vaker en kleine beetjes? Perst hij op de urine? Herkent u deze klachten? Onzindelijkheid bij katten kan een gevolg zijn van stress of het kan wijzen op een onderliggende aandoening zoals blaasirritatie, blaasgruis. Helaas kan uw kat niet vertellen waarom hij onzindelijk is. Het is dus belangrijk te achterhalen of er sprake is van een onderliggend probleem, maar hoe? 

Uw dierenarts kan door het stellen van vragen, het onderzoek van uw kat, urineonderzoek en zo nodig aanvullend onderzoek de oorzaak van de plasproblemen achterhalen. Een frequente oorzaak is struviet (blaasgruis). Dit zijn kleine zoutkristallen die zich in de urine bevinden en de blaaswand irriteren. Dit probleem komt vaak voor bij mannelijke volwassen katten met overgewicht.

Hoe kunt u blaasproblemen helpen voorkomen?

Vakantie met uw huisdier

U denkt vast, de zomer is nog erg ver weg! Maar maakt u al plannen voor de zomervakantie? Denk dan ook alvast over uw huisdier. Het is verstandig de voorbereidingen voor uw huisdier vroeg te starten. Gaat uw hond mee op vakantie of blijft hij bij familie of in een pension?
Blijft uw hond of kat in Nederland en gaat hij naar een pension dan zijn er vaak aanvullende vaccinaties nodig, zoals een Bordetella vaccinatie. Gaat uw hond mee naar het buitenland?Dan zijn er een aantal eisen waar hij aan moet voldoen. De minimale eisen zijn: een Europees paspoort, een identificatiechip en een rabiës vaccinatie (bij EU landen minimaal 4 weken voor vertrek, bij andere landen geldt mogelijk een langere termijn). De exacte eisen per land kunt u vinden op www.licg.nl onder: reizen en vakantie. Naast deze verplichte eisen is het ook verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen ziekten die in andere landen, bijvoorbeeld rond de Middellandse zee vaker voorkomen dan hier. Voorbeelden zijn: leishmania, hartworm en babesia. Meer informatie over deze ziekten en hoe u deze kunt voorkomen kunt u vinden op www.zoekdierenarts.nl onder: klachten bij uw dier of vraag ernaar bij uw dierenarts.

Konijnen en cavia’s, echte knagers!

Konijnen en cavia’s zijn dol op knagen en knabbelen, helemaal zoals het hoort. Heeft uw konijn of cavia geen eetlust? Dan moet u direct alert zijn! Als uw dier binnen 1 dag niet gaat eten, bel dan direct uw dierenarts. Konijnen en cavia’s laten pas zien dat ze ziek zijn als ze echt niet meer anders kunnen. Een veel voorkomende oorzaak van stoppen met eten is gebitsproblemen. De snijtanden en kiezen van uw konijn of cavia groeien het hele leven lang door en slijten tegen elkaar af. Gebeurt dit niet dan ontstaan er scherpe punten op de kiezen, zogenaamde haken, of ontwikkelen zich veel te lange snijtanden. Deze prikken in de wang, tong of huid van uw dier. U kunt zich voorstellen dat dit pijn doet! Deze haken moeten ingekort worden door uw dierenarts.

Wilt u gebitsproblemen helpen voorkomen? Geef uw dier dan dagelijks hooi en beperkt brokjes. De vezels in het hooi zorgen voor een goede darmwerking en het malen en knagen zorgt voor het goed afslijten van tanden en kiezen.

Wist u dat……..?22-02-2013 11:03
Terug naar nieuwsoverzicht