U bent hier: Service Nieuws Puppyhandel bol van maffiapraktijken

Puppyhandel bol van maffiapraktijken

Noord-Brabant is de spil van grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy’s. Dat stelt Omroep Brabant na onderzoek dat zij deed. Dierenartsen waarschuwen voor maffiapraktijken in de puppyhandel en willen zelfs anoniem blijven na de gesprekken. Het leed van deze illegaal gefokte puppy’s zien ze dagelijks in hun praktijk terug.

De pups zouden in enorme boerderijen in Oost-Europa gefokt worden, zonder aandacht of daglicht. Vervolgens gaan ze met busjes of vrachtwagens naar ons land. De reis is zwaar en stressvol, sommige pups overleven de reis niet. In Brabant wordt er vervolgens gesjoemeld met het hondenpaspoort en inentingspapieren. Via internet of malafide tussenhandelaren worden de pups vervolgens bij mensen thuis geplaatst.

Op deze manier komen jaarlijks naar schatting tienduizenden pups bij ons in Nederland en in België terecht. De koper van een pup weet vaak niets af van de erbarmelijke omstandigheden waarin de hondjes zich hebben bevonden. Tussenhandelaren zetten de pups in een huiselijke omgeving en geven valse inentingsgegevens door. Eenmaal thuis aangekomen komt men vaak uit bij de dierenarts. De pups kunnen allerlei parasieten of zelfs hondsdolheid bij zich dragen. Ook zijn ze niet gesocialiseerd en is de leeftijd eigenlijk onbekend.

De illegale puppyhandel is volgens onderzoekers de meest lucratieve handel na drugshandel. Door op deze manier hondjes aan te schaffen blijft de puppyhandel in stand. Het welzijn van de pups is bedroevend. De overheid is bezig om de broodfokkers aan banden te leggen.

 

[Bron: Omroepbrabant.nl]

 

 24-02-2015 11:15
Terug naar nieuwsoverzicht