U bent hier: Service Nieuws Verplicht chippen en registreren van honden

Verplicht chippen en registreren van honden

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om alle pasgeboren en geïmporteerde honden te laten chippen en registreren bij een aangewezen databank. Staatssecretaris Dijkstra van Economische Zaken is blij met het nieuwe besluit. De verplichting moeten misstanden in de hondenfokkerij en -handel tegengaan. Daarnaast zorgt de registratieplicht voor een verbetering van het dierenwelzijn.

Door zichtbaar te maken welke honden er in Nederland rondlopen kunnen eigenaren in beeld gebracht worden. Vermiste honden kunnen eenvoudig herenigd worden met het baasje, maar baasjes kunnen ook opgespoord worden in geval van dierenmishandeling. Alleen maar voordelen vindt de staatssecretaris.

Bewijs van chipregistratie

Volgens het besluit dienen alle puppy’s gechipt te worden voordat zij 7 weken oud zijn, het registreren dient maximaal een week langer te duren. Geïmporteerde honden moeten 2 weken na aankomst geregistreerd staan. Honden moeten al gechipt zijn voordat ze Nederland binnenkomen. Let er wel op dat je als eigenaar vraagt naar het bewijs van de chipregistratie. Met dat bewijs kun je jouw hond laten registreren in één van de aangewezen databanken.

Aangewezen databanken

De lijst met aangewezen databanken is nog niet helemaal compleet. Er worden nog steeds databanken aangewezen voor de verplichte registratie. Wanneer alle databanken bekend zijn wordt de lijst gepubliceerd op: www.drloket.nl.29-03-2013 22:26
Terug naar nieuwsoverzicht