U bent hier: Service Nieuws Wat te doen met je overleden huisdier?

Wat te doen met je overleden huisdier?

Je huisdier begraven, cremeren of zelfs ter beschikking stellen aan de wetenschap? Tegenwoordig is alles mogelijk.

 

In bijna ieder gezin woont wel een huisdier. Nog steeds zijn katten en honden de meest geliefde huisdieren. Maar wat moet u doen als uw huisdier overlijdt? Een dier begraven in de tuin mag eigenlijk niet en uw huisdier achterlaten bij de dierenarts wil ook niet iedereen. Tegenwoordig laten veel mensen hun huisdieren cremeren of begraven op een speciale begraafplaats. De dierenbegraafplaatsen en crematoria vermenigvuldigen zich dan ook in een rap tempo.

 

In Amerika is vorige maand een congres gehouden over dierencrematoria en begraafplaatsen. Tijdens het congres is gebleken dat geld geen rol speelt bij het overlijden van een huisdier. Bloomberg Businessweek (VS) meldt dat er al een flinke bedrijfstalk ontstaan is en zegt: “There’s never been a better time to be a dead pet (Dit is de beste tijd om een dood huisdier te zijn).”

 

In Nederland speelt geld nog wel een rol. Sinds 2010 is er ook een optie die een stuk goedkoper is voor de eigenaar. Dit is een huisdier ter beschikking stellen aan de wetenschap. Stichting Proefdiervrij heeft in samenwerking met de Universiteit Utrecht een huisdiercodicil opgesteld. Hierin kan aangeven worden dat een huisdier voor de wetenschap gebruikt mag worden als hij overlijdt. Zo worden de speciaal gefokte proefdieren vervangen door overleden huisdieren.

 

Op dit moment kunnen huisdieren alleen nog maar in de regio Utrecht gedoneerd worden. In 2013 moeten alle regio’s in Nederland deel kunnen nemen aan het huisdiercodicil. Zo kunnen veel proefdieren beschermd worden. 20-09-2012 20:57
Terug naar nieuwsoverzicht