U bent hier: Service Nieuws Winterkou en huisdieren

Winterkou en huisdieren

Winter en kou zijn twee begrippen die meestal samen gaan. Kou hoeft niet perse een probleem te zijn voor uw huisdier, maar uw huisdier heeft vaak wel wat extra aandacht nodig. Dat geldt natuurlijk voor dieren die buiten leven, maar ook voor uw hond of kat.

De winter brengt vaak wind, regen, sneeuw en kou met zich mee. Huisdieren die buiten leven, zoals konijnen en cavia’s, hebben dan extra zorg nodig. Zo is een dikke laag hooi en stro gewenst, zodat de dieren daar lekker warm in weg kunnen kruipen. Ook drinkwater kan bevriezen, verversing is dan ook vaker nodig.

Warme schuilplaats

Katten kunnen in de winter gewoon buiten lopen, wel is het belangrijk dat ze een schuilplaats hebben. Door kattenluikjes moeten ze in een garage of woonhuis terecht kunnen. Ze zoeken zelf warme plekjes als het buiten te koud wordt. Honden moeten natuurlijk wandelen en vinden sneeuw soms geweldig. Toch kan de sneeuw en het zout voor irritatie van de voetkussens zorgen. U kunt deze wassen na een wandeling en eventueel beschermen door een laagje vaseline aan te brengen.

Pas op voor onderkoeling

Huisdieren lopen pas echt gevaar wanneer ze onderkoeld raken. Meestal gebeurt dit doordat ze lange tijd worden blootgesteld aan kou en wind. Uw kat of hond heeft een normale lichaamstemperatuur tussen 38,3 en 39,2 graden Celsius. Bij onderkoeling daalt dit tot onder 38,1 graden Celsius. Uw huisdier wordt dan sloom, heeft weinig eetlust en kan in shock raken. Zelf het falen van organen kan door onderkoeling veroorzaakt worden.

Warme dekens en kruiken

Bij onderkoeling moet u direct zorgen voor warme dekens en kruiken. Zorg ervoor dat de kruiken niet direct op de huid liggen, plaats er een doek of deken tussen. Vervolgens is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. Zij hebben warmtekussens en warmtelampen tot hun beschikking. Een dierenarts bij u in de buurt weet meteen wat hij moet doen.15-11-2013 15:50
Terug naar nieuwsoverzicht